image_intro_alt

Lewica wystartuje w wyborach jako komitet wyborczy, Robert Biedroń szefem sztabu

W zbliżających się wyborach do parlamentu Lewica wystartuje w formule komitetu wyborczego, którego bazą organizacyjno-prawną będzie SLD – poinformowali na konferencji prasowej Włodzimierz Czarzasty, Adrian Zandberg oraz Robert Biedroń.

Podczas spotkania z dziennikarzami, które odbyło się pod pomnikiem Ignacego Daszyńskiego, zaprezentowano również sztab wyborczy Lewicy, jego szefem został Robert Biedroń, który w tych wyborach nie będzie kandydował. Wiceszefami sztabu zostali Marcelina Zawisza, z Partii Lewica Razem; Marcin Kulasek, sekretarz generalny SLD oraz Krzysztof Gawkowski, z Partii Wiosna.

Rzeczniczka SLD Anna Maria Żukowska również w sztabie Lewicy będzie odpowiadać za kontakty z dziennikarzami, natomiast za komunikację komitetu będzie odpowiedzialna rzeczniczka Lewicy Razem Dorota Olko. Robert Kwiatkowski, były sztabowiec Aleksandra Kwaśniewskiego będzie pełnił funkcję szefa zespołu strategicznego. Gabriela Morawska-Stanecka, wiceprezeska Wiosny pokieruje pracami zespołu prawno-finansowego. Dariusz Standerski, dyrektor programowy Wiosny będzie pilotował zespół programowy. Julia Zimmermann z Zarządu Krajowego Lewicy Razem została powołana na Pełnomocniczkę ds. kontaktów ze stroną społeczną. Zepołem organizacyjnym pokieruje Anna Zeizt z SLD.

W ramach sztabu funkcjonować będzie zespół koordynujący, w którym reprezentowane będą wszystkie ugrupowania wchodzące w skład lewicowego porozumienia: Włodzimierz Czarzasty, Robert Biedroń i Adrian Zandberg, a także przedstawiciele stowarzyszenia "Spójnik", Kongresu Świeckości, Związku Zawodowego Rolnictwa i Obszarów Wiejskich "Regiony", Inicjatywy Feministycznej, stowarzyszenia "Ordynacka", Polskiej Partii Internetowej, Unii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej oraz były pierwszy wiceprezydent Warszawy Jacek Wojciechowicz. Trwają rozmowy na temat współpracy ze Strajkiem Kobiet.

sztab050819

Adrian Zandberg podczas konferencji powiedział:

Strasznie miło jest mi wypowiadać się w tym miejscu, pod pominikiem Ignacego Daszyńskiego, ponieważ Daszyński jest symbolem tej Polski, o którą Lewica walczy. Polski, o której Lewica marzy – demokratycznej, sprawiedliwej społecznie, w której nikt nie jest zostawiony z tyłu. Polski, która dba o najsłabszych, i która wie jaką wartością jest demokracja.

W zbliżających się wyborach do parlamentu wystartujemy jako Komitet Wyborczy Lewica, bazą organizacyjno-prawną tego startu będzie struktura SLD. Siłą naszej koalicji jest jej wielobarwność, a siłą lewicy jest jej róznorodność - jesteśmy silni dlatego, że jesteśmy różni. Wśród nas są i starsi, i młodsi, jest wiele działaczek i działaczy, jesteśmy z mniejszych miejscowości i dużych miast, takich jak Warszawa. Ale to co nas wszystkich łączy to sprawy, które były bliskie sercu Ignacego Daszyńskiego. Polska może być krajem sprawiedliwym społecznie, który stoi po stronie pracowników, czy też kobiet. Polska może być krajem demokratycznym i wolnym, który nikogo nie zostawia z tyłu. O taką Polskę Lewica zawalczy wyborach do parlamentu i o taką Polskę będą walczyć w nowym parlamencie przedstawiciele silnej i różnorodnej Lewicy. Wierzę, że taki będzie nowy Sejm, na który istotny wpływ będą miały nasze środowiska, które dzięki temu, iż idą razem będą dużą siłą w polskim parlamencie.

Włodzimierz Czarzasty podczas konferencji prasowej powiedział:

Jest taki moment, iż nie wystarczy być liderem swojej partii. Utworzymy koalicję, grupę partii i stowarzyszeń, które wspólnie będą podejmować decyzje. Zatem nie wszystkie decyzje będą teraz podejmowane samodzielnie, ponieważ teraz jesteśmy ekipą.

W zwiążku z tym pragnę poinformować, iż podjęliśmy dzisiaj decyzję, iż pan Robert Biedroń nie będzie startował w wyborach parlamentarnych, natomiast zostanie szefem sztabu Lewicy. Taka decyzja została podjęta w gronie wszystkich naszych partii i stowarzyszeń.

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

To historyczny moment. Lewica zawsze wygrywała wybory kiedy szła zjednoczona. Kiedy byliśmy podzieleni, to w wyborach nie szło nam najlepiej. Dzisiaj stoimy przed państwem zjednoczeni wokół wartości i programu, ponad podziałami. Spotkała się tu wielka lewicowa rodzina. Z nami są przedstawicielki i przedstawiciele wielu organizacji pozarządowych, partii politycznych i ruchów, które wielokrotnie pokazywały swoją siłę i wielokrotnie startowały w wyborach.

Mam zaszczyt być szefem sztabu wyborczego i poprowadzę drużynę Lewicy do tych wyborów. Obiecuję, iż zrobię wszystko żeby lewica wróciła do polskiego parlamentu. Jesteśmy dzisiaj jedynym parlamentem w Europie, gdzie nie ma lewicy oraz sił postępowych, które walczą o ważne dla Polek i Polaków wartości, czy też programy.

Wrócimy do Sejmu i Senatu, zmienimy oblicze Polski na lepsze. Obiecuję, iż zrobię wszystko, aby tak się stało.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!